Upcycling Scandinavia har fundet opskriften på plastiksucces

Mål nr. 12: Ansvarligt forbrug og produktion:

  • reducere affaldsgenerering gennem bl.a. genvinding og genbrug
  • Effektiv udnyttelse af naturressourcer
  • Reducere madspild
  • Reducere spild i produktionen

Mål nr. 17: Partnerskaber for handling:

  • øget samarbejde mellem lande i nord og syd
  • deling af viden, teknologi og ressourcer
  • øget samarbejde mellem offentlige, private virksomheder og civilsamfundsorganisationer
  • kapacitetsopbygning i udviklingslande, indenfor teknologi, innovation og videnskab

Overalt på kloden hober affaldsbjergene sig op. Fra industri og private husstande smides hvert år tonsvis af plastik ud som affald. Det meste bliver brændt af, og ny råolie hentes op fra Nordsøen, så nye plastikprodukter kan blive til. Sådan var det i hvert fald engang, for en spirende industri har gjort indhug i affaldsbjergene de senere år; en industri der lever af genanvendelse.

Og genanvendelse af plastik er fremtiden, hvis det står til Upcycling Scandinavia. Minik Helborg er idémanden bag og sammen med partneren Erik Serritslev Jørgensen har han gjort det til sin mission at omdanne tonsvis af affald til brugbare produkter, i et uendeligt kredsløb. Sammen har de skabt Karoline-stolen, en stol fremstillet af 100% genanvendt plastik fra industriaffald.

Det er flere år siden, at Minik Helborg fik idéen til at lave en virksomhed baseret på genanvendelse af materialer. For ham var FN’s verdensmål en inspirationskilde, der satte ham i gang med at udvikle en helt ny virksomhed. Efter at have hørt om de 17 mål, der sætter kursen for bæredygtig udvikling i verden de næste mange år, var han inspireret. Han havde set virksomheder købe billigt producerede produkter i Fjernøsten og Kina i mange år. Når de fik defekte produkter hjem eller én del gik i stykker, smed de dem blot væk og købte flere. Han besluttede sig for at skabe en virksomhed der arbejder 100% ud fra verdensmål nr. 12 og 17, hvor genanvendelse af ressourcer var i fokus.

I dag producerer Upcycling Scandinavia stole på en dansk fabrik, og redder plastik fra affaldsbjergene med hver eneste stol. De har i øjeblikket ordrer hjemme på 50.000 stole og når de er produceret, har de genanvendt 100.000 kilo plastik. Det er 800 kilo om dagen. Tallene taler deres eget tydelige sprog, og den positive effekt på klimaet er næsten til at tage og føle på, når man står med den færdige stol i hånden. Stolen er desuden designet således, at den nemt kan skilles ad, smeltes om igen og blive til en ny stol. Og sådan kan man blive ved, i en uendelighed. For pointen er, at ressourcer skal ses som dyrebare og som noget der skal bruges igen og igen, så nye ressourcer ikke skal tages fra naturen.

Dermed opfylder Upcycling Scandinavia både mål nr. 12 og 17. Mål nr. 12 om ansvarligt forbrug indebærer bl.a. genanvendelsen af ressourcer og minimering af spild i produktionen. Mål nr. 17 handler om partnerskaber mellem virksomheder, organisationer og offentlige institutioner. Gennem gensidigt samarbejde aftager Upcycling Scandinavia affaldsprodukter fra det offentlige, som står for håndteringen af affald fra både private og industri. Deres produkter sendes til gengæld tilbage til det offentlige når stolene stilles ud i klasselokalerne i hele landet. Samtidig indgår de samarbejder med andre virksomheder om at genanvende ressourcer.

Selvom de allerede er nået langt, så stopper drømmene ikke hér for Upcycling Scandinavia. Det er håbet at FN’s verdensmål også i fremtiden skal give inspiration til virksomheden og Minik Helborg planlægger at dykke ned i flere mål fremover. Derudover vil han gerne hjælpe til med at holde verdenshavene rene for plastik. Og så skal Karoline-stolen ud i så mange klasseværelser som muligt. Der er jo folkeskoler nok at tage af, som Minik Helborg formulerer det.