Tips til en mere bæredygtig jul

Julen er den bedste og hyggeligste tid. Det er tid til samvær med familie og venner, hvor hjemmene bugner af mad og gaver. Men det er også en tid med overforbrug og madspild i lange baner. Julen er en klimabelastende tid, og det kan være svært at træffe bæredygtige valg, når man også gerne vil opretholde julehyggen og juletraditionerne.

Vi har lavet syv tips til en mere bæredygtig jul, så du kan holde jul med god samvittighed. Det er tips til, hvordan du som forbruger kan træffe mere bæredygtige valg, når det kommer til jul, og alt hvad det indebærer.

Tip 1 – Køb økologisk

De fleste juletræer i Danmark er dyrket med brug af pesticider. Du skal gå efter et økologisk juletræ. Hvis du ikke kan finde et økologisk juletræ, kan du købe et rødgran, da det vokser naturligt i Danmark og ikke kræver ligeså meget kemi som mange andre juletræssorter. Når du er færdig med træet, kan det lægges i haven til gavn for insekter og fugle.

Hvis du ønsker at servere en mere bæredygtig julemiddag i år, skal du vælge økologiske madvarer. Du kan også gå skridtet videre og servere en middag med mindre kød, eller servere en vegetarisk/vegansk julemiddag. Der findes tusindvis af opskrifter på internettet til inspiration.

Undgå madspild og portionsanret maden. Det er også coronavenligt.

Tip 2 – Find gaver fra genbrugsbutikker eller genbrugshjemmesider

Køb gaver fra genbrug, loppemarkeder eller online på Trendsales eller Facebook marketplace. Der er guld at finde, og ofte kan man finde varer, som fremstår nye.

Tip 3 – Brug dit julepynt fra sidste år

Du kan genbruge dit julepynt og give det nyt liv. Pynt dekorationen fra sidste år med flotte fund fra naturen. Du behøver ikke gå ud og købe kogler, grene og mos, det kan du sagtens finde i naturen. Så det er bare med at komme afsted!

Tip 4 – Giv en oplevelse i gave

Giv en oplevelse i gave til store og små. Børn vil elske en tur i skoven med skatteleg eller mad over bål. Det kan også være en kanotur med din familie eller en fisketur med din bedstefar. En tur i naturen eller en oplevelse som gave er mere bæredygtig end legetøj lavet af plastik.

Tip 5 – Gør din indpakning mere bæredygtig

Gør din indpakning mere bæredygtig ved at pakke ind i gamle stofrester, viskestykker eller tørklæder. Undgå at købe gavepapir. Du kan også give gaver i genanvendelige æsker eller gamle skoæsker, som man kan bruge til opbevaring efterfølgende. Hvis overskuddet ikke er til dette, kan du købe Svanemærket gavepapir.

Tip 6 – Sortér dit affald

Du skal altid sortere dit affald, men det er endnu vigtigere henover julen, da der bliver genereret ekstra meget affald. Det er fra indpakningspapir og mad, at der bliver genereret mest affald. Det er mest bæredygtigt at sortere dit affald korrekt. Når affaldet er sorteret korrekt kan det genanvendes.

Husk at indpakningspapir skal i restaffald og ikke papircontaineren. Men genbrug gerne dit gavepapir til næste år!

https://www.avv.dk/borgere/gavepapir-skal-i-restaffald/

Tip 7 – Tryk på kontakten i stedet for at tænde tændstikken

Julen er lig med julelys. Og for de fleste SKAL det være den ægte slags. Dog er levende lys ikke specielt godt for indeklimaet, og heller ikke ret bæredygtigt. Det mest bæredygtige valg er at vælge LED-lys. Hvis du ikke kan undvære de levende lys på træet og i juledekorationen, kan du købe lys, der er mere bæredygtige. Det kan være stearinlys med Svanemærket, eller lys lavet af bivoks.

Følg med