Hvordan hænger bæredygtighed og børn egentlig sammen?

Hver søndag i advent stiller vi skarpt på en af vores udstillere, som arbejder med bæredygtighed og FN’s verdensmål. Denne søndag har vi fokus på Papalap.

Papalap laver arkitekttegnede legehuse af pap. Legehusene er 100% genanvendelige, kompostérbare og fri for giftige materialer. Papalap-legehusene inviterer til mange timers kreativ leg for store og små.

Ideen til Papalap startede med historien om en kreativ mormor og et papkasse-elskende barnebarn. Her er et udsnit af Papalaps historie: ” Otto. Det hedder den 4-årige dreng, der lige siden han kunne gå har elsket at lege med papkasser. Jo større de var, desto bedre og jo længere tid stod de på hans værelse.” … ”Han byggede på livet løs, slæbte pudder og tæpper i bunkevis ind i papkasserne, legede han var pilot, racerbilskører og gemmeleg på skift. Dagen lang. Papkasserne blev hans favorit legetøj. En dag besluttede hans mormor, at lave en ekstra sej og stor hule til ham i pap. Otto var ellevild, for hans mormor havde nemlig med en brødkniv fra køkkenskuffen skåret en masse stykker ud i pap, som han kunne sætte sammen og bygge et hus med.”

Papalap tager afsæt i et ønske om at gøre livet sjovere, hyggeligere, rarere og mere nærværende for børn og voksne. Paplegehusene inviterer til leg og fordybelse med både børn og voksne i lege om cowboys, pirater og mange flere. Det stimulerer udvikling, læring og kreativitet, samtidig med at der er tænkt på miljøet. Med Papalap kan alle lege med god samvittighed.

Det er interessant at kunne inddrage både børn og voksne i leg, med bæredygtige materialer, fordi det giver begge parter en positiv oplevelse med et bæredygtigt produkt. Den positive oplevelse med produktet, vil kunne gøre forbrugerne mere tilbøjelige til at købe bæredygtigt næste gang, de skal købe legetøj eller andre produkter til hjemmet. Et af de vigtigste råd at efterleve når man vil involvere sit barn i en mere bæredygtig livsstil, er at være det gode eksempel. I stedet for at fortælle børnene hvordan de skal sortere skrald eller sy en lap i bukserne, så skal mor eller far vise barnet hvordan.

Hvis man gerne vil starte på at vise sit barn, hvordan man lever mere bæredygtigt, kan man begynde at inddrage dem i de daglige gøremål, såsom at smide skrald ud, madlavning, gå i bad osv. Vis dem hvordan de skal sortere, og hvorfor det er vigtigt, og hvordan man bedst bruger det man har i køleskabet, så man ikke skal smide for meget mad ud. Man kan også vise dem, at det er vigtigt at passe godt på sit tøj og naturen.

Udover at implementere gode vaner i hverdagen, er det også vigtigt at vise børnene naturen, og hvordan de kan bruge den. Vi kan bruge naturen til mange ting og til mange oplevelser. Ved at bruge naturen, får børnene også forståelse for, hvordan naturen hænger sammen, og hvordan den understøtter menneskenes liv.

Spørgsmålet er så, om vi skal inddrage børnene i alt det her klimasnak, eller vi skal vente til de er lidt ældre, og de måske forstår mere af, hvad bæredygtighed går ud på.

Med Papalap lærer børnene om bæredygtighed gennem fantasi og leg. De lærer, at man sagtens kan lege med produkter, der er kompostérbare og bæredygtige. Man behøver ikke have den nyeste barbie eller actionman, for at kunne lege godt. Ved at tage flere bæredygtige beslutninger i hverdagen, vil børnene tilegne sig den samme adfærd som de voksne. Tag børnene i hånden hele vejen, og snak åbent om klimaændringerne, og vær opmærksom på at børnene ikke bliver angste overfor klimaforandringerne.

https://groenforskel.dk/opdrage-klimavenligt/

https://videnskab.dk/forskerzonen/kultur-samfund/saadan-laerer-vi-boern-at-passe-paa-kloden

Følg med