BISTAD kombinerer honning, hygge og verdensmål for at skabe større rummelighed på arbejdsmarkedet

Hver søndag i advent stiller vi skarpt på en af vores udstillere, som arbejder med bæredygtighed og FN’s verdensmål. Denne søndag har vi fokus på BISTAD.

BISTAD drejer sig om to ting: At lave lækker, lokal honning og at drive en socialøkonomisk virksomhed, der beskæftiger udsatte borgere. I BISTAD arbejder de for større omsorg og forståelse for mennesker på kanten af samfundet, og de gør det konkret ved at tilbyde beskæftigelse til udsatte borgere gennem det meningsfulde arbejde med bierne.

Inspireret af lignende projekter fra andre byer etablerede Lene Kiel Jensen, der er socialrådgiver, sammen med filosofferne Steen Thykjaer og Brian Benjamin Hansen foreningen BISTAD, der senere blev til det, den er i dag: en socialøkonomisk virksomhed.Jeg tror ikke, det er gået nogens næse forbi, at Black Friday er en forbrugsfest uden lige, og at det er en dag, som opfordrer til overforbrug. Der er mange køb, som aldrig bliver åbnet eller brugt, når først varerne er landet på hjemmeadressen. Det er både penge, man kunne have sparet, men også ekstra affald i form af emballage og eventuelt madspild. Enorme mængder af ressourcer går også til at producere de billige varer af tvivlsom kvalitet. Hvis du gerne vil være en mere bevidst forbruger, skal du tænke mere over dit forbrug, og reflektere over hvad du rent faktisk har brug for.

I BISTAD arbejder de med 7 ud af de 17 verdensmål, som FN har sat som pejlemærker, blandt andet verdensmål 11: ”bæredygtige byer og lokalsamfund”. De arbejder ud fra ideen om; ”at det ikke er vigtigt, hvem vi er i systemet, men hvad vi kan sammen! Derfor fylder det sociale omkring vores arbejdsfællesskab også meget i vores hverdag, og vi tager os tid til hinanden” – Lene Kiel Jensen. BISTADs arbejde giver udsatte borgere mulighed for at blive aktiveret i deres hverdag, samtidigt med at de støtter op om biernes trivsel i Østjylland.

”Det er dejligt, at man kan være med til at gøre en forskel ud fra ens personlige egenskaber. Det er helt klart en stor motivation for, hvorfor jeg fortsat kommer. Det er meningsgivende og sådan burde det også være ude i den ”virkelige verden”.”

Udgangspunktet for arbejdet er selvfølgelig bierne, og det er interessen for dem der sætter rammen for arbejdet. Det er dem, der laver honningen og er derfor hele grundlaget for virksomhedens eksistens. BISTAD er med til at skabe bedre vilkår for bierne, og er med til at udbrede dem i Østjylland og sætte fokus på hvor vigtigt det er, at der er et rigt planteliv, der kan give dem et godt grundlag for at trives, og ikke mindst lave noget spændende og velsmagende honning. Ud over honningen er det også fra bierne, de får voksen, som bliver til deres andre produkter, som er lys, bivoks og læderpleje. De har stader stående rundt omkring i hele Østjylland, hvilket også har indflydelse på honningens smag.

BISTADs produkter indbyder til hygge og bæredygtige løsninger. Du kan eksempelvis købe bivoks, som du kan pakke din mad ind i. Sidste år havde de stor succes med deres hånddyppede lys, som der også har været stor efterspørgsel på i år. Voksen til deres lys, bivoks og læderpleje-produkter er en del af den såkaldte ‘Grønne Pulje’, dvs. bigårde, der ikke anvender pesticider. Så du kan købe BISTADs produkter med god samvittighed, og være sikker på at du kun tager hygge med hjem i dagligstuen, og ikke unødig kemi.

Se mere om BISTAD og deres produkter på hjemmesiden: www.bistad.dk

Følg med