Kan man være bæredygtig og shoppe tilbud på Black Friday?

Et dilemma som ofte opstår, når man gerne vil forsøge at leve mere bæredygtigt, er store tilbudsdage som Black Friday. De udgør ofte et dilemma for dem, der forsøger at træffe mere bæredygtige valg, når de køber ind. Her kan det være rigtigt svært ikke at hive pengepungen op af lommen og handle tilbud på elektronik, hudpleje, madvarer osv. De fleste bruger Black Friday til at krydse julegaver af den lange jule-to-do-liste, men ofte ryger der også flere ting ned i indkøbskurven, om det er i butikken eller på din yndlingswebshop. Jeg kan i hvert fald nævne flere webshops, hvor jeg ville være tilbøjelig til at klikke lidt flere varer hjem, bare fordi de var sat ned med Black Friday-rabat.

Siden Black Friday kom til Danmark i starten af 10’erne, er der rigtigt mange butikker, der er reddet med på bølgen. Dog er der også flere og flere butikker, som nu boykotter Black Friday eller giver en procentdel af overskuddet til velgørende formål. Mange af virksomhederne vil gerne gøre op med ”brug og smid væk-kulturen”, og de har ikke slagtilbud og store rabatter, som andre virksomheder har. De vil sætte den grønne omstilling på dagsordenen, og gøre folk til mere bevidste forbrugere, der køber varer af god og bæredygtig kvalitet.

Jeg tror ikke, det er gået nogens næse forbi, at Black Friday er en forbrugsfest uden lige, og at det er en dag, som opfordrer til overforbrug. Der er mange køb, som aldrig bliver åbnet eller brugt, når først varerne er landet på hjemmeadressen. Det er både penge, man kunne have sparet, men også ekstra affald i form af emballage og eventuelt madspild. Enorme mængder af ressourcer går også til at producere de billige varer af tvivlsom kvalitet. Hvis du gerne vil være en mere bevidst forbruger, skal du tænke mere over dit forbrug, og reflektere over hvad du rent faktisk har brug for.

Hos Fair Festival vil vi opfordre til at investere i gode kvalitetsprodukter, der kan holde i lang tid. Hvis du ønsker at handle mere bæredygtigt, er det vigtigt at være opmærksom på Fair Trade-mærkater og økologi. I disse corona-tider vil vi også gerne opfordre til at støtte lokalt og støtte de virksomheder, som arbejder med bæredygtige initiativer. Her er der måske penge at spare på den lange bane. Der er også mange virksomheder, som flytter dele af deres Black Friday udsalg fra deres fysiske butik over på deres webshops for at undgå, at kunderne stimler sammen i butikkerne. Så i år er det endnu mere vigtigt at handle ansvarligt, både på grund af bæredygtighed, men også på grund af corona.

Her er vores tips til en mere bæredygtig Black Friday:

  • Sig nej til plastik – medbring din egen mulepose og vandflaske, så du undgår unødigt plastikforbrug
  • Køb brugt – der findes efterhånden mange gode muligheder for at købe brugt, både hos de velgørende genbrugsbutikker, og hos andre der sælger både møbler, tøj og elektronik som er “upcylet”.
  • Tænk før du køber – overvej lige en ekstra gang om du nu også har brug for den ekstra t-shirt eller fladskærm
  • Læg en plan – få overblik over hvor de ting du skal have er, så du undgår impulskøb
  • Køb få, men gode ting – investér i produkter af høj kvalitet som du kan få glæde af og bruge længe. De mange tilbud på Black Friday giver dig mulighed for at købe i en højere kvalitet end du normalt har råd til.
  • Pas på dig selv – husk at holde afstand og tøm ikke pengepungen for hurtigt 😉

Læs mere om verdensmål 12, som handler om ansvarligt forbrug her: https://www.verdensmaalene.dk/maal/12


Læs mere om verdendsmål 13, som handler om klimaindsats her: https://verdensmaalene.dk/maal/13