Udstillerspot: Peter Larsen Kaffe – Det Cirkulære Kaffefællesskab

Globe Go Green sætter spot på udstillere til Fair Festival. Dette blogindlæg er et gæsteindlæg fra Peter Larsen Kaffe, skrevet af Rebekka Storgard. Læs mere om Peter Larsen Kaffes visioner og arbejde for bæredygtighed i produktionen og salget af kaffe.

The Circular Coffee Community

Ingen spild af ressourcer i 2030

Vi elsker kaffe! Vi er vilde med duften og smagen. Hvordan den hjælper os med at vågne, bringer mennesker sammen og skaber samtaler og samvær. Kaffe er fantastisk!

Men ved du egentlig, hvor fantastisk? Ved du for eksempel, at kaffeplanten er sprængfyldt med proteiner, antioxidanter, fibre og gode fedtsyrer? Og ved du, at når vi brygger en kop kaffe, udnytter vi kun 1 procent af de næringsstoffer, der er i planten? Det vil vi ændre! Vores mål er, at vi i 2030 udnytter 100 procent.

Rub og stub!

Vi tror på forbedringer i fællesskab

The Circular Coffee Community, det cirkulære kaffefællesskab, er vores indsats for at afdække og udnytte hele kaffeplantens enorme potentiale og nedbringe både CO2-udledning og affald forbundet med dyrkning og produktion af kaffe. Ikke alene fordi det giver god mening at bruge alt det gode, der er i planten, men også fordi vi ikke kan være andet bekendt.

I en tid hvor både de områder i verden, der egner sig til at dyrke kaffe, og de bønder der skal leve af at gøre det, er hårdt presset af klimaforandringer og andre udfordringer, skal vi gøre det bedre. Vi skal udnytte de ressourcer, vi har til rådighed, fuldt ud og dermed også generere langt mindre spild og affald gennem hele kaffens værdikæde.

Vi tror på mulighedernes magt

Og det kan vi! I fællesskab. The Circular Coffee Community handler om at bringe mennesker og virksomheder sammen i et cirkulært kaffefællesskab, der kan styre hele verdens kaffeindustri, og -forbrug, i en mere bæredygtig retning.

I The Circular Coffee Community gør vi en dyd ud af nødvendigheden. For når vi er nødt til at handle, giver det masser af muligheder. Muligheder for at skabe nye, næringsrige og nyttige produkter, som vi alle kan nyde godt af, og som i sidste ende kan give kaffefarmerne bedre muligheder for en anstændig løn og levevej. Muligheder for at eliminere spild og bidrage til at løse klodens klima- og affaldsproblemer.

For kloden, klimaet og kaffen

Og vi er allerede godt i gang! Både med at undersøge mulighederne og med at skabe konkrete produkter. Vi kan bruge kaffegrums til sundheds- og hudpleje, ernæring, gødning, møbler og emballage. Vi kan udvinde næringsstoffer af kaffebladene og bruge dem i fødevarer og lægemidler. Og hvem ved, hvad ellers?

Pointen er: Vi ved ikke ”hvad ellers”. Endnu! Men vi er fast besluttet på at finde ud af det. Vi vil udnytte alle ressourcer fra kaffeplanten fuldt og bæredygtigt. Vi vil sikre, at alt bliver brugt, og intet går til spilde. Det er vores bidrag til at sikre både kloden, klimaet og kaffen for kommende generationer.

Peter Larsen Kaffe - poser
(C) Peter Larsen Kaffe

Emballage

Vi arbejder konstant på at begrænse de aftryk, vi sætter som virksomhed. I vores emballager har vi en ambition om at gå mod mere bæredygtige alternativer og derfor indfører vi her i 2020 plantebaseret plast i flere af vores kaffeposer. De første poser vi sender på markedet, indeholder 53% plast fra vedvarende energikilder, hvilket giver os en årlig CO2-besparelse på godt 37.000 kg. Vi har stadig et stykke vej at gå, men for hvert nyt initiativ bestræber vi os på en bæredygtig løsning. Målsætningen er, at alt vores emballage i 2030 er af genanvendt eller genanvendelige materialer.

Certificeringer

Som kaffeproducent følger et socialt ansvar. Det gælder både i relation til miljøet omkring os, vores medmennesker og i forhold til en bæredygtig udnyttelse af jordens ressourcer. Derfor er certificeringer et vigtigt arbejdsområde for os. Vi var fx blandt de første virksomheder til at indgå et samarbejde med Max Havelaar (Fair Trade) efter Fairtrade-ordningen blev introduceret på det danske marked tilbage i 1994.

I dag arbejder vi både med Fairtrade, Rainforest Alliance og økologimærket, fordi vi vil værne om miljøet, og fordi vi som virksomhed skal tage et socialt ansvar fra jord til bord. Det er vores garanti for, at du kan nyde din kaffe med god samvittighed – og i 2021 er alle Peter Larsen Kaffes produkter certificerede.

Peter Larsen Kaffe sælger kaffe på Fair Festival.
Peter Larsen Kaffe sælger kaffe på Fair Festival

Hvorfor deltager vi på Fair Festival?

”Det var et helt naturligt valg for os at arbejde sammen med Fair Festival,” forklarer Martin Holmblad, chef for eventafdelingen. “Vi vil gerne sætte bæredygtighed på dagsordenen og samtidig gøre dette diffuse begreb mere håndgribeligt. Vi tænker bæredygtighed ind i alt, hvad vi laver: Kaffen, du drikker, er både økologisk og certificeret med enten Fairtrade eller Rainforest Alliance. Kopperne er lavet af FSC-certificeret pap og coated med en biobaseret plast. Baristaernes tøj er farvet med naturlige farver uden kemikalier. Mælken er økologisk osv. Det er helt naturligt for os. Vi søsætter ikke nye projekter eller initiativer uden at undersøge, om det vi starter, er mere bæredygtigt end det, vi kom fra. Derfor er vi glade for at være sparringspartnere med Fair Festival.”

Du kan møde de gode folk fra Peter Larsen Kaffe til Fair Festival i Aarhus d. 27.-29. marts. Her vil de have kaffevogne og baristaer der står klar til at skænke op af den varme nydelse. Skulle du få lyst til at tage oplevelsen med hjem, kan du naturligvis også købe deres kaffe i mere bærbar form.

Hvem udstiller ellers på Fair Festival?